Zatmění Měsíce 2014


15. dubna 2014 zakryje Země svým stínem Měsíc. Bude to první ze čtyř zatmění, ke kterým dojde během následujících 4 dnů (tzv. tetráda). K poslední tetrádě došlo před deseti lety, následující bude v roce 2032. Zatmění bude nejlépe viditelné ze severní Ameriky a částečně i z Ameriky jižní. Tým astronomů projektu GLORIA oslaví tuto astronomickou podívanou přímým přenosem z peruánského Cuzca, které leží v posvátném inckém údolí. V Evropě zatmění vidět nebude, nicméně na sopce Teide, ve výšce 3718m na ostrově Tenerife, se nabízí zajímavá příležitost k pozorování. Když nastane na Teide úplné zatmění Měsíce blízko východu nebo západu Slunce, stín sopky bude v perfektním zákrytu se zatměným Měsícem. Tento unikátní jev, viditelný během zatmění 15. dubna, bude vysílán živě.

Jev

Stín a polostín Země. Uprostře stínu nedopadá na Měsíc žádné světlo ze Slunce. V plostínu je blokována pouze část slunečního světla.

K měsíčnímu zatmění dojde, když Měsíc vstoupí do stínu Země. K tomu může dojít pouze když jsp Slunce, Země a Měsíc v perfektním nebo téměř perfektním zákrytu a Země je mezi Sluncem a Měsícem. K zatmění může dojít pouze během úplňku a může být viditelné ze všech míst na Zemi, kde je Měsíc během zatmění nad horizontem; na rozdíl od zatmění Slunce, jehož výskyt závisí na geografické poloze pozorovatele.

Viditelnost zatmění podle NASA zde.

Důležité časy:

  • Začátek částečného zatmění – U1:
    5:58 UT (0:58 místní čas Peru, 6:58 Kanárské ostrovy, 7:58 CEST)
  • Začátek totality – U2:
    7:06 UT (2:06 místní čas Peru, 8:06 Kanárské ostrovy, 9:06 CEST)
  • Maximum totality:
    7:45 UT (2:45 místní čas Peru, 8:45 Kanárské ostrovy, 9:45 CEST)
  • Konec totality – U3:
    8:24 UT (3:24 místní čas Peru, 9:24 Kanárské ostrovy, 10:24 CEST)
  • Konec částečného zatmění – U4:
    9:33 UT (4:33 místní čas Peru, 10:33 Kanárské ostrovy, 11:33 CEST)

Expedice


Red moon
Tým astronomů projektu GLORIA uskuteční přímý přenos jevu ze starobylého inckého místa Saksaywaman, které leží poblíž města Cusco v Peru (viz obrázek). Na tomto místě bude úplné zatmění trvat přibližně 1 hodinu a 17 minut. Vedoucí expedice, Dr. Miquel Serra-Ricart, astronom z IAC na Kanárských ostrovech, a Dr. Paul Cox (projekt SLOOH) poskytnou komentář v angličtine a španělštině. Za plánování a logistiku je zodpovědná nezisková organizace Shelios.

Vysílání

Celkové trvání zatmění bude 3h34m, z toho úplné zatmění bude trvat 1h 17m. Doba přenosu z míst pozorování bude 55 minut. Během zatmění se uskuteční 2 živé vstupy:

Vstup 1: s celkovou délkou 40 minut v 6:30-7:10 UT (8:30 to 9:10 CEST). Budeme pozorovat svítání na Teide a začátek totality v Peru.
Vstup 2: s celkovou délkou 15 minut at 8:20-8:35 UT (10:20 to 10:35 CEST). Budeme pozorovat konec úplného zatmění.

Poznámka 1: Místní čas v Cuscu je 5 před UT (7 hodin před CEST). Takže v Peru bude 1:30 v době začátku prvního vstupu.
Poznámka 2: UT – Universal Time; CEST – Central European Saving Time. Podrobnosti zde.

Additionally:
from April 15 at 5:50 UT (7:50 CEST) to 9:40 UT (11:40 CEST), every minute a live image of the Moon will be shown on the website (from partial phase to totality).

The broadcast can be followed on the GLORIA web portal live.gloria-project.eu. More information can be found here.

Výuková aktivita

U příležitosti zatmění jsme vytvořili dvě výukové aktivity, využívající fotografie požízené během zatměnít:

1. Měření velikosti stínu Země.
2. Měření výšky hory Teide z délky jejího stínu.


Referenční dokument 1. aktivity zde.
Referenční dokument 2. aktivity zde.

Pokud vás zajímá kultura Inků, podívejte se na tento dokument.